top of page
Mediteren op bed

Meditatie

Meditatie is een eeuwenoude praktijk die gericht is op het creëren van innerlijke rust, helderheid en een verhoogd welzijn. Het is een moment van bewuste ontspanning zonder je te laten afleiden door andere dingen.

Meditatie draait dus vooral om gerichte en bewuste aandacht op bijvoorbeeld je ademhaling, een specifiek object, geluid of zelfs je gedachten. Het doel is niet om je hoofd helemaal leeg te maken, maar om bewust te worden van de constante stroom van gedachten. Om deze te leren observeren zonder met de gedachtes mee te gaan en erin verstrikt te raken. 

 

Onderzoek naar meditatie heeft verschillende voordelen aangetoond. Een aantal voordelen van meditatie op een rij: 

Verbeterde concentratie en geheugen 

Aangezien meditatie een herhaalde focus op het huidige moment is, traint het je aandachtsspanne, je concentratie en daarmee ook je geheugen.

Stressvermindering

Onderzoek bevestigt dat meditatie effectief is voor stressvermindering en het verminderen van ontstekingsreacties veroorzaakt door stress.

Verbeterde slaapkwaliteit 

Meditatie is effectief voor wie piekert en slecht slaapt. In een experiment bleek de meditatiegroep sneller in slaap te vallen en langer te slapen dan de niet-mediterende groep.

Verbeterde emotionele balans

Meditatie kan bijdragen aan een beter begrip en beheersing van emotionele reacties. Onderzoek suggereert dat meditatie kan bijdragen aan een positiever emotioneel welzijn, inclusief het verminderen van stress gerelateerde emotionele spanning.

Versterking van het immuunsysteem

Meditatie draagt mogelijk bij aan een sterker immuunsysteem. Onderzoek toont na meditatie een verhoogd aantal immuuncellen die helpen bij het bestrijden van infecties

bottom of page